Hvordan velger du riktig el-sparkesykkel?

Hva er viktig å tenke på før du kjøper el-sparkesykkel?

Sparkfix er et verksted for elektriske sparkesykler, og har blitt godt kjent med de ulike modellene på det norske markedet.

Gjennom tre år i bransjen har vi snakket med mange kunder som har delt sine erfaringer om ulike modeller.

Vi har derfor laget denne hjelpeartikkelen for å bistå deg med å velge riktig el-sparkesykkel for ditt bruk.

Du bør undersøke følgende punkter før du kjøper en el-sparkesykkel.

 

Kraft

  • Kraften på el-sparkesykkelen kommer av en kombinasjon av motoren, batteriet og hovedkortet. De fleste forhandlere oppgir motorkraft i beskrivelsen, som er veiledende for hvor mye kraft du kan forvente av sparkesykkelen. Den oppgitte kraften kan allikevel avvike mye fra den reelle kraften. 

  • En enkel måte å beregne kraft er å gange sammen Volt på batteriet fulladet med antall ampere hovedkortet gir. Dette gir deg hvor mye watt el-sparkesykkelen produserer maksimalt. Dette er en god indikasjon på kraft. Eksempel: Batteri på 36V og hovedkort på 19A gir watt på 684. 

 

 

Rekkevidde

  • Rekkevidde avhenger av størrelse på batteriet. Dette oppgis ofte i ampere-timer (Ah) eller watt-timer (Wh).
    En grov huskeregel er at Wh/10 er omtrentlig optimal rekkevidde. Ved normalt bruk i Norge (en del bakker og litt stopp og start) bør man forvente å kjøre omtrent halvparten av optimal rekkevidde.

Optimal rekkevidde: Wh/10
Eksempel optimal rekkevidde: 36V10ah=360wh --> 36km optimalt

Rekkevidde ved blandet kjøring: 36km/2 --> 18 km rekkevidde.

 

Servicetid

El-sparkesykkel-bransjen har fortsatt en del useriøse forhandlere - dessverre. Undersøk før kjøp hvor lang ventetid du kan forvente dersom noe går galt med sparkesykkelen din. Det er ikke gøy å være uten sparkesykkel to måneder i løpet av en kort, norsk sommer.

Spør tidligere kunder om deres opplevelse og sjekk anmeldelser på forhandleren.

 

Kjørekomfort

Kjørekomfort avgjøres av noen forskjellige faktorer:

 

  • Demping i sparkesykkelen - Sjekk om sparkesykkelen har dempere. Det er mer behagelig å kjøre en sparkesykkel som er dempet. Disse er også mer robuste.

  • Type dekk
 - Dersom man kjører med punkteringsfrie dekk kan kjørekomforten svekkes noe. Les mer om punkteringsfrie/luftfylte dekk her.

  • Størrelse på dekkene
 - Større dekk gir bedre kjørekomfort. De mindre modellene i markedet har som regle 8-8,5 tommer dekk. De større har som regel 10-11 tommer dekk.

 

 

Tilbake til bloggen