Hvordan velger du riktig el-sparkesykkel?

Hva er viktig å tenke på før du kjøper el-sparkesykkel?

Sparkfix er et verksted for elektriske sparkesykler, og har blitt godt kjent med de ulike modellene på det norske markedet.

Gjennom tre år i bransjen har vi snakket med mange kunder som har delt sine erfaringer om ulike modeller.

Vi har derfor laget denne hjelpeartikkelen for å bistå deg med å velge riktig el-sparkesykkel for ditt bruk.

 

Du bør undersøke følgende punkter før du kjøper en el-sparkesykkel.

 

Kraft

Kraften på el-sparkesykkelen kommer av en kombinasjon av motoren, batteriet og hovedkortet.

De fleste forhandlere oppgir motorkraft i beskrivelsen, som er veiledende for hvor mye kraft du kan forvente av sparkesykkelen.

 

Et sterkt hovedkort og motor forteller noe om hva du kan forvente av sparkesykkelen. De mindre modellene har ofte motorkraft på 250-500 watt nominelt. Disse egner seg til all slags bruk dersom man veier under eller rundt 70 kg. Dersom man veier mer kan man forvente at man må hjelpe til litt, spesielt i bratte bakker.

 

Større modeller på 800 watt og oppover egner seg for alle til all slags bruk. Dersom man er veldig tung må man eventuelt forvente å hjelpe til litt ekstra i bakker.

 

NB! Husk at kraften på sparkesykkelen ikke avhenger kun av motoren. Spør en aktuell forhandler om hvor mange ampere det står på hovedkortet.

 

Rekkevidde

Rekkevidde avhenger av størrelse på batteriet. Dette oppgis ofte i ampere-timer (Ah) eller watt-timer (Wh). En grov huskeregel er at Wh/100 er omtrentlig optimal rekkevidde. Ved normalt bruk bør man forvente å kjøre kortere enn rekkevidden oppgitt per lading.

 

Servicetid

El-sparkesykkel-bransjen har fortsatt en del useriøse forhandlere - dessverre. Undersøk før kjøp hvor lang ventetid du kan forvente dersom noe går galt med sparkesykkelen din. Det er ikke gøy å være uten sparkesykkel to måneder i løpet av en kort, norsk sommer.

 

Kjørekomfort

Kjørekomfort avgjøres av noen forskjellige faktorer:

 

  • Demping i sparkesykkelen - Sjekk om sparkesykkelen har dempere. Det er mer behagelig å kjøre en sparkesykkel som er dempet. Disse er også mer robuste.

  • Type dekk
 - Dersom man kjører med punkteringsfrie dekk kan kjørekomforten svekkes noe. Les mer om punkteringsfrie/luftfylte dekk her.

  • Størrelse på dekkene
 - Større dekk gir bedre kjørekomfort. De mindre modellene i markedet har som regle 8-8,5 tommer dekk. De større har som regel 10-13 tommer dekk.